Volg ons op Instagram & maak kans op gratis festival tickets!
Klik op onderstaande logo om naar onze Instagram te gaan.

 

 

De meerdaagse muziekfestivals Defqon.1 en Lowlands produceren vooral ‘s nachts teveel herrie. Daarom moet er een discussie plaatsvinden over de eindtijden van de evenementen. Dat bepleiten de gemeenten Oldebroek, Nunspeet en Elburg.

Defqon.1 en Lowlands trekken elke zomer tienduizenden bezoekers. De meerdaagse festivals worden ‘s zomers gehouden op het evenemententerrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen. Vanwege toenemende klachten van de eigen inwoners, besloten de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek om dit jaar voor het eerst zelf geluidsmetingen te verrichten tijdens Lowlands. Wie overlast ervoer, kon daarnaast een appje sturen naar een speciaal nummer. Uiteindelijk werden er meer dan honderd klachten geregistreerd.

Daarnaast werden in opdracht van de Veluwse gemeenten op verschillende plekken op het ‘oude land’ meetpunten ingericht. ‘Daaruit bleek dat de geluidbelasting in Nunspeet, Oldebroek en Elburg hoog is’, schrijft het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de eigen gemeenteraad. ‘Vooral de bassen zorgen voor veel overlast. Daarnaast vinden de optredens tijdens Lowlands tot ongeveer 04.00 of 05.00 uur plaats’.

Doorn

Vooral dat laatste is de Veluwse gemeenten een doorn in het oog. ‘De meldingen die tijdens Lowlands binnenkwamen gingen voornamelijk over basgeluiden, en het feit dat de muziek tot 04.00 of 05.00 uur doorging’, aldus het Nunspeetse college. ‘Een redelijke nachtrust is van belang, helemaal als zo’n evenement meerdere dagen en nachten duurt en mensen op maandagochtend gewoon weer moeten werken’.

Nunspeet, Oldebroek en Elburg willen dat de overlast van basdreunen flink wordt verminderd. Daarnaast worden de eindtijden wat de Veluwse gemeenten betreft dus ter discussie gesteld.

Deze maand vindt er een overleg plaats over de geluidsmetingen die afgelopen zomer zijn uitgevoerd. Aan tafel zitten de gemeenten Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Dronten. De bedoeling is om te komen tot oplossingen waar alle betrokkenen mee kunnen leven.

BRON : DESTENTOR.NL