Volg ons op Instagram & maak kans op gratis festival tickets!
Klik op onderstaande logo om naar onze Instagram te gaan.

 

Een slagroomspuit, een doos patronen en wat ballonnen: meer heb je niet nodig om ‘een ballonnetje te doen’. Onder Amsterdamse jongeren lijkt lachgas aan populariteit te winnen. Is dat erg? Experts waarschuwen voor het risico op verlamming en hersenschade.

Op een bedrijventerrein in Osdorp liggen honderden lachgaspatronen verspreid over de parkeerplaats. Er liggen verweerde ballonnen bij, in rood, geel en oranje. Ook wordt sinds kort gebruikt gemaakt van zogenaamde lachgastanks, waar een grote hoeveelheid lachgas in zit. Lachgastanks zijn ook veel gevaarlijker dan lachgaspatronen.

Het vrolijke kleurenpalet doet denken aan de restanten van een kinderfeestje, maar buurtbewoners Elwin Bes (42, regisseur) en Liesje Lokbi (35, artdirector), die regelmatig door Nieuw-West fietsen om ­patronen te verzamelen voor een nog te ontwikkelen kunstproject, weten beter.

NIEUWE TIJD
De 42-jarige Riester is docent communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. In de krant reageert hij op een onderzoek van Verslavingsinstituut Trimbos. Daarin gaf één op de tien jongeren en jongvolwassenen aan lachgas te hebben gebruikt in de maand voorafgaand aan de enquête. ‘In mijn studententijd dronk je een biertje op een beetje studentenfeest, nu heb je een lachgaskamer. Daar ademen jongeren ballonnetjes met gas in voor een korte kick’, zegt Riester.

ONBEKEND EFFECT
Wie lachgas gebruikt, komt in een roes en zakt weg. Na een paar minuten is dat gevoel weer voorbij. Het is niet duur, snel verkrijgbaar en makkelijk te gebruiken, dus is het gebruik ervan populair. Riester waarschuwt gebruikers echter stevig. ‘We weten niet wat lachgas op langere termijn met brein en longen doet, maar de jeugd gebruikt het massaal’, zegt hij. De docent heeft een jaar sabbatical opgenomen om te strijden tegen het gebruik van lachgas onder jongeren.

ROTTERDAM
Ook Rotterdammer Eric Alblas knokt al langer tegen lachgas. In zijn scootmobiel struint hij de straten af, op zoek naar lege patronen. ‘Het liefst zou ik zien dat mensen die troep niet meer gebruiken. Echt, het kan je lijf, je longen, je hersens kapotmaken’, zegt hij. Alblas heeft in eigen stad inmiddels bekendheid vergaard met zijn speciale aanpak. Nadat hij zag hoe een vrouw uitgleed over een patroon, was voor hem de maat vol en kwam hij in actie.