De hoeveelheid drugsgebruik is de afgelopen jaren flink gestegen. Naast de stijging van het gebruik van onder andere MDMA is er in de afgelopen jaren ook meer ophef gekomen over het gebruik ervan in de massa media. Dit heeft met name te maken met overleden mensen op festivals als gevolg van drugsgebruik.

Gebruik

Of het gebruik van drugs nu wel of niet verstandig is laten we hier even links liggen. Wel vinden we het belangrijk dat als je verstandig moet handelen en goed geïnformeerd moet zijn als je besloten hebt je te wagen aan deze beïnvloedende middelen. Daarom hebben wij voor je uitgezocht hoe lang verschillende soorten drugs in je lichaam blijven zitten.

Ieder persoon heeft een verschillende stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat de volgende gegevens slechts een richtlijn als het gaat om de tijd dat drugs in je lichaam blijft zitten. Daarbij zie je in de onderstaande tabel dat de naar binnen gewerkte stoffen langer in het haar blijven zitten dan dat het in je bloed blijft zitten. Ook voor urine geld weer een andere verwerkingstijd dan voor haar en bloed. BloedHaarUrine

Alcohol 2 tot 5 dagen
Tabak Tot 2 dagen
Cannabis Tot 5 dagen bij incidenteel gebruik, tot een maand bij frequent gebruik
Cocaïne / coke 2 tot 5 dagen bij incidenteel gebruik, tot 8 dagen bij intensief gebruik
XTC / MDMA 1 tot 3 dagen
Amfetamine / speed 1 tot 4 dagen
4-fluoramfetamine (4-FA / 4-FMP) 2 tot 4 dagen
Truffels / Paddo’s 1 tot 2 dagen
GHB Tot 12 uur
Ephedra Tot 3 dagen
LSD Tot 2 dagen
Heroïne 2 tot 5 dagen
Morfine 2 tot 3 dagen
Opium 2 tot 3 dagen
Methadon 2 tot 5 dagen
Benzodiazepine (slaap- en kalmeringsmiddelen) 2 tot 4 dagen bij therapeutisch gebruik, bij chronisch gebruik 4 tot 6 weken
Mescaline Tot 72 uur
DMT Tot 72 uur
PCP 2 tot 3 dagen
Khat / qat Tot 3 dagen
Lachgas Niet aantoonbaar
Ketamine 48 uur

 

Tabel 2: In de tabel zie je hoe lang drugs in het speeksel aantoonbaar zijn. Klik op de links voor meer informatie over het middel. Let op: dit is een globale inschatting, de individuele verschillen kunnen groot zijn.

Cannabis Na 6 tot 8 uur is THC niet meer aan te tonen in speeksel. Als iemand veel blowt en/of een zeer slecht gebit heeft kan dit langer zijn.
XTC
Bij eenmalig slikken: 16-40 uur
Bij 2 x doseren: 19-58 uur
Speed
Bij eenmalige rook/snuif/spuit: 10-20 uur
Bij slikken: 15-25 uur
Bij zwaar gebruik: 16-40 uur
Cocaïne
Eenmalige dosis: 3-4 uur
Zwaar gebruik: enkele uren meer
GHB
Bij recreatief gebruik: gemiddeld zo’n 4 tot 8 uur
Bij zware verslaving: altijd positief
Opiaten
Eenmalige dosis: 5 uur
Chronisch gebruik: 12 tot 15 uur

 

 

 

 

Zoals je kunt zien geld voor de bovenstaande opgegeven drugs dat je na het festival wat je in het weekend bezocht bent nog niet volledig ontdaan bent van de giftige stoffen. Dus iets belangrijks te doen op de maandag, denk in het vervolg even een extra keer na.

VIA PARTYSCENE.NL