XTC? Dat moet gewoon kunnen als je het GroenLinks vraagt. De partij van Yung Klaver wil namelijk dat XTC net zoals cannabis (binnenkort) onder het toeziend oog van de staat wordt geproduceerd.

XTC is een van de populairste drugs van Nederland. Sterker nog, volgens de onderzoekers van het Trimbos instituut nuttigen zes op de tien Nederlanders in het uitgaansleven wel eens een snoepje. Daarmee is XTC na alcohol en cannabis de meest gebruikte drugs van ons land.

GroenLinks: ‘Pak de crimineel aan, niet de gebruiker’

Alhoewel GroenLinks niet blij is met die cijfers (ze willen betere voorlichting over de gevaren van XTC), willen zij niet direct de gebruiker aanpakken. In plaats daarvan willen zij XTC uit het criminele circuit halen, door hett onder staatscontrole te laten produceren. ‘De regering hoeft niet zelf de ecstasypillen te draaien, de gemeenten hoeven XTC niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen’, aldus Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Criminaliteit en XTC

Hoewel XTC je een geweldige avond kan bezorgen, zit er meestal een duister wereldje achter dat pilletje wat je achter je kiezen dauwt. Volgens Minister Grapperhaus, de hoge pief die verantwoordelijk is voor de veiligheid in ons land, schuilt achter elke pil en elk lijntje ‘een wereld van liquidaties, witwassen en milieucriminaliteit.’